Sup Tulang Orang Malas

hello guys, memandangkan daging dengan tulang korban ade lagi so kite buat sup tulang hari nie. simpan lama lama dalam peti sejuk nanti xsedap pulak tulang tu kang maka tercipta lah sup tulang orang malas :D nak tahu malas sebab ape? haaa, sabar sabar. teruskan melihat yer. dipenghujung nanti akan tahu. haha.

Bahan bahan Sup Tulang Orang Malas:
by: Norizati Zaki

1 kg tulang lembu ~ rebus dahulu hingga empuk
 batang kulit kayu manis *
 kuntum bunga lawang *
 kuntum bunga cengkih *
 biji buah pelaga *
 2 sup bunjut
 Halia sebesar ibu jari - diketuk
1 labu bawang merah - di hiris
7 ulas bawang putih -hiris
Air rebusan tulang secukupnya
Garam secukup rasa
Daun sup dan daun bawang ~ hiris
3-4 biji cili padi - hiris

ikot suka korang nk taruk berapa tapi kalu nak mudah beli yang khas untuk sup terus. senang*

Cara cara Memasak:



                                                                                                                                                 

rebus tulang sehingga lembut (tulang tu memang tak lembutt tau, yang lembut daging dekat tulang tu, korang nie bukan boleh pakai sangat karang kalau tak bagitahu korang merapu lak kang :P, rebus lar dalam 3-6 jam). lepas 2 jam rebus tu, masukkan sup bunjut, halia dan garam. sambung rebus sampai betol betol lembut. 

lepas dah lembut, bahan yang bertanda *korang goreng dengan minyak sedikit, bila dah naek bau angkat dan masukkan dalam sup tulang tu. seterusnya tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naek bau dan nampak garing. angkat dang masukkandalam sup. masukkan garam, gula tapi sebelom tu rasa dulu sup tu macam mana sebab tadi dah letak garam kan. kalau semua dah okey boleh terus hidang dalam mangkuk. jangan lupa potong cili dengan daun bawang\sup untuk melazatkan sup tulang korang tu. ok sekiannnn...




opppsss lupe lakk kite nak bagithu kenape nama resepi Sup Tulang Orang malas, hehe. sebab time tengah rebus tulang tu sampai tertido tauuuu. bukak jer mata terus berlari pegi dapurrr , huishh legaa nasib tak hangit tulang tu . haha. ehh korang jangan follow lak cara kite nie karang tak pasal makan tulangg betol kang .. sebenarnye simple jer sup nie. main camppak campak jer sebab tu cakap orang malas pun boleh masak sup nie :D

Comments

Popular posts from this blog

Ayam Masak Merah orang Besut

Spaghetti Goreng versi campak campak

Bunga Hijrah