Posts

Showing posts from December, 2017

BAHAGIA

Aku pelajari tentang sesuatu. Sesuatu yang baru. Sesuatu yang cukup bernilai. Sesuatu yang cukup berharga. Kehidupan itu selalunye akan dirasakan tanpa suara. Hanye mampu dirasai melalui hati. andai kite terpaksa berteriak untuk mengkhabarkan seluruh isi dunia yang kite sedang bahagia, hakikatnye kite masih lagi belom bahagia. mungkin, saat saat kite benar benar bahagia adalah ketika kite tidak perlu menyebutkan bertapa bahagianye hidup kite. menceritakan setiap detik dan ketika di media sosial seolah olah kite sahaje yang memperolehi kehidupan yang indah dan baek. Same jugak seperti saat saat kite memang betol betol ikhlas, kite tidak perlu lagi melafazkan bertapa ikhlasnye hati kite. kerane ikhlas itu umpama seperti surah Al-Ikhlas, tidak ade kate ikhlas di dalamnye namun ia dapat dirasai dan dinikmati oleh tiap tiap hati yang hidup.

MR. M

Image
TERIMA KASIH Sir, sebab sentiasa bagi peluang untuk saya buktikan keupayaan saya walaupun hakikatnya saya sendiri rasa saya tak memiliki apa apa kelebihan dalam bidang animasi. Tapi, saya tetap cuba untuk belajar, cuba untuk buat , cuba untuk menerima segala kritikan. Dari sir saya belajar sesuatu yang saya sendiri tak pernah percaya dan yakin saya mampu lakukan, saya mampu hasilkan. Dari sir saya belajar erti tanggungjawab dan komitmen terhadap perkara yang saya buat. Sejujurnya, apa yang saya perolehi sepanjang saya belajar adalah bagaimana untuk jadi manusia yang lebeh kuat, lebeh tabah dan lebeh berfikiran kedepan. Tak mudah untuk perolehi ape yang kite inginkan tapi semue tu tak mustahil bila kite usaha sehabis daya. Saya enjoy sepanjang saya menyiapkan FYP saya walaupun diberi ujian tapi saya cuba buat yang terbaek dan saya cuba untuk buktikan yang saya mampu buat dan tidak akan ade alasan untuk tidak boleh lakukan semue tu. Terima kasih sebab sir sentiasa bagi semangat walaupu…

PENGAKHIRAN FINAL YEAR PROJECT 2017

Image
Okey tak nak citer panjang lebar, just  nak cakap Alhamdulillah, semue dah settle. Sepanjang Final Year Project 2 pon ade jugak ujian tapi tak seberat time FYP1 dulu. Alhamdulillah, aku dapat siapakan semue tu dalam mase yang ditetapkan. Dan semue tu berjalan dengan lancar. Gambar dekat atas tu gamabr time Exhibition hari tu . Berlangsung dekat Quill Mall. Meriah sangat walaupun terase penat.

 Nampak tak , semua muka nampak happy dengan bahagia jer kang. Tapi time nie thesis untuk FYP2 tak settle lagi tau. Tapi masing masing dah rase lega sebab part yang besar dah settle. Selama nie asyik dok bising jer bila nak abis, bila nak abis and now semue dah berakhir. Dah jadi mase lalu pom. Dah jadi kenangan dah. Sekarang cume mampu bercerita. Penat lelah semua memasing dah buktikan keupayaan sendiri.






perkhabaran kematian sewaktu FINAL YEAR PROJECT 1

Selepas dapat berita kematian itu. Aku sendiri tak tahu ape yang aku rase. Tetiba otak rasa tak boleh nak berfungsi dengan betol. Lagi 4 hari nak present. Animatic + demoreel tak siap lagi. Lepas tu tiba tiba dapat berita kematian. Akhirnya, aku decide nak pegi jugak shah alam sehari, so aku bagitahu along pasal tu and aku kemas barang terus pegi sane. Keesokkan lepas zohor aku terus balik rumah sewa, bukak jer pintu letak barang and terus sambung draw untuk buat animatic. Disebabkan aku buat 2D, aku kena draw frame by frame dekat paper guna lightbox untuk nampak die punya pergerakkan. Dok tengah draw tiba tiba kepla rase sakit tapi time tu aku buat tak tahu jer teruskan jugak keja tu, badan n otak rase penatt sangat tapi teruskan jugak sebab fikir dah tak cukup masa. Takot tak sempat nak siapkan. Lepas settle draw terus scan. Tu pom sebelom nak scan ade jugak problem die, Pc xde Cd so x boleh nk intall software untuk printer tu. Lptop aku dengan along pulak tempat letak Cd tak ade. S…

Dugaan FINAL YEAR PROJECT 1 (sambungan)

Selepas jumpa doktor, Doktor cuma cakap magrain so doktor suruh aku stop dulu minum kaffien, benda yang bercoklat pastu dia bagi ubat yang dos agak tinggi sikit. Sebab ubat yang sebelum nie dos yang biasa jer. Yang normal. So tiap kali aku rasa sakit kepala aku terus makan tapi ubat tu just tahan untuk 2 hari macam tu lar. Lepas tu bila die mula sakit balik and makan ubat rasa sakit tu tak hilang. Tapi  time tu dah tak fikir ape dah teruskan jugak siapakan character turnaround, interior, exterior, color sceme, character comparison bila dah settle semue tu baru pegi hospital, time tu muka memang dah tak rupa orang dah sebab tahan sakit dah 3,4 hari. Pastu pegi hospital jumpa pulak doktor yang same so doktr tu macam pelik. Sebab ubat yang die bagi tu dos dah tinggi tapi still tak ade perubahan. Memang lar ubat tu sekadar asbab tuk kite sembuh tapi rase mushkil jugak sebab dos die bagi tu dah tinggi tapi langsung x mengurangakn rase sakit kepla. Time tu doktor buat surat tuk refer pada p…

Dugaan FINAL YEAR PROJECT 1

Lepas Mr.M approve aku punya thumbnail, baru lar aku mula buat storyboard untuk The Boss, ambik masa lama jugak nak siapkan sebab storyboard tu aku buat secara manual, kena draw satu per satu, lepas tu nak kena color, lepas color nak kena tulis dia punya description, camera angle. Aku dah lar buat keja slow, rase macam nak nangis sebab buat  tapi tak siap siap :( time tu aku dah mula sakit kepala tapi just fikir sebab magrain, sebab tak cukup rehat, tidur tak menentu, makan tak menentu so aku ignore jer. Bila rasa tak tahan sangat baru ambik ubat. Tapi time tu tak pegi hospital pon sebab fikir still lagi boleh tahan. Alhamdulillah, akhirnya storyboard siap jugak tapi time tu lagi 3 minggu nak presentation. Tapi, time tu sebenarnya banyak lagi tak siap. Sebab tu orang cakap nk siapkan animation nie bukan benda yang senang, nak kena siapakan thumbnail, storyboard, character skecthes, character thunaround dan banyak lagi lar. Tapi, sakit kepala makin hari makin kuat, sampai satu hari sak…

PERJALANAN FINAL YEAR PROJECT 1

Hye guys, baru sekarang terasa nak share dan ceritakan serba sedikit tentang perjalanan sepanjang  FYP1 walaupun hakikatnya sekarang dah habis study dah. InsyaAllah mudah-mudahan result semester 7 nie semuanya okeys. Pada permulaanya dan sejujurnya aku still lagi blurmasa awal-awal masuk semster 6,  still lagi pening nak buat pasal apa untuk FYP1, dengan idea untuk cerita lagi, dengan medium . So time tu aku decide nk buat 3D tapi ada problem dekat Pc sebab nak buat 3D nie memerlukan pc atau laptop yang power untuk rendering dan modeling. Lastly,  aku pilih 2D atas alasan aku fikir aku dah pernah belajar 2D sebelum nie walhal pada hakikatnya aku tak ada kelebihan langsung dalam drawing. Aku sanggup ambik risiko untuk buat 2D tapi untuk jalan yang selamat aku tak buat character manusia. Aku buat character Robot iaitu vacuum.  Settle 1 masalah. Masalah kedua yang aku terpaksa hadapi pulak, yang part storyline untuk animation 3 minit, ingatkan mudahlah nak fikir tapi rupanya susah. Semua…